duminică, 7 decembrie 2008

Jocuri online: MMORPG vs Browser Games

Cele mai la moda jocuri la ora actuala sunt cele online. Acestea se impart in doua categorii importante, MMORPG (massive multiplayer online role-playing games) si cele jucate direct in browser.
Din cate mi-am dat seama, ele se adreseaza unor segmente diferite de jucatori. Amandoua se bazeaza pe aceleasi dorinte ale jucatorilor de a fi cei mai buni intr-un mediu cu milioane si milioane de alti jucatori care doresc acelasi lucru. Totusi profilurile jucatorilor difera de MMORPG la borwser games, la fel cum si jocurile in sine difera fundamental.
Daca jocurile MMORPG ofera scenarii fascinante, o grafica deosebita, posibilitati multiple de dezvoltare, detalii ce fac jocurile foarte atractive prin complexitate si sunt de cele mai multe ori contracost, jocurile browser game ofera scenarii limitate, interfete simpliste si o grafica practic inexistenta. Totusi, acestea din urma ofera foarte multe avantaje, ceea ce le fac foarte populare. In primul rand castiga prin faptul sunt gratis si pot fi jucate de oriunde exista un calculator si o conexiune de internet. Mai mult, jocurile nu necesita calculatoare performante, cum este in cazul jocurilor MMORPG. In plus, ele castiga prin interfetele simple testand calitatile de strateg ale utilizatorului si nu viteza de reactie.
Doua tipuri de jocuri intr-atat de diferite, aflate parte la poluri opuse, au parte si de jucatori diferiti. Daca un joc MMORPG presupune un timp alocat de catre jucator cat mai mare, pentru ca acesta sa se dezvolte cat mai repede, un joc browser based este limitat din punct de vedere al timpului alocat, deoarece numarul de actiuni pe care un jucator poate sa le intrepinda in mod concurent este limitat (fie de resursele limitate, fie de timpii de constructie etc).
As merge mai departe spunand ca jucatorii care sunt pasionati de jocuri MMORPG sunt jucatori full-time in timp ce cei care joaca jocuri browser-based sunt jucatori part-time.
Tipul de joc preferat depinde de fiecare. In general jocurile browser based au un numar mult mai mare de jucatori (ele fiind gratuie), au incasari mai reduse (nu se pot obtine incasari decat din anumite avantaje pe care le poti obtine in joc) si au timpi de dezvoltare ai jocului redusi si costuri de mentenanta reduse. Jocurile MMORPG au un numar mai mic de jucatori, care insa platesc pe langa unele avantaje si un abonament lunar , au incasari uriase dar si costuri pe masura.

2 comentarii:

Suciu Vlad spunea...

E incredibil cat de mult a avansat industria gaming-ului, jocurile MMORPG online sunt ceva de vis pentru orice gamer, milioane de jucatori online din toata lumea, grafica extraordinara si suport pe masura. Imi iau libertatea sa te contrazic la un aspect. Jocurile MMORPG online nu sunt toate cu plata, sunt zeci de MMORPG-uri care sunt gratuite...

Unknown spunea...

This is such an interesting blog. You are very knowledgeable about this subject. Please check out my site.
bug mafia