sâmbătă, 6 decembrie 2008

Evolutia interfetelor telefoanelor mobile

Telefonul mobil a devenit unul din cela mai importante accesorii din viata noastra cotidiana. Ca orice tehnologie telefonul mobil a evoluat mult dea lungul timpului, si o data cu aceasta evolutie au aparut noi interfete cu utilizatorul.
Probabil toti ne aducem aminte primele interfete ale telefoanelor. Un ecran cu un fundal monocolor si cu textul negru. Intereactiunea utilizatorului cu telefonul se facea greoi. Afisarea meniurilor se realiza prin text, iar utilizatorul trebuia sa apese pe butoane pentru a parcurge un meniu intreg, acesta fiind prea mare pentru a fi afisat pe un singur ecran.
Prima evolutie importanta in interfata cu utilizatorul a fost aparitia ecranelor color. Acestea au permis afisarea meniurilor sub o forma intuitiva. Un atribut al unui meniu este acum afisat ca o iconita, parcurgerea meniurilor de catre utilizator devenind intuitiva si mult mai usoara.
In opinia mea, a doua evolutie importanta este aparitia facilitatilor de voice recognition. Un utilizator poate accesa anumite funtionalitati ale telefonului printr-o simpla comanda vocala. Astfel in timpul condusului un utilizator nu mai este fortat sa apese pe butoane pentru a cauta un numar de telefon, ci poate "vorbi" cu telefonul pentru a face un apel.
Ultima dezvotare notabila in domeniul telefoanelor este aparitia touch screen-urilor. Acesta permite o interactiune extrem de rapida cu utilizatorul care nu mai este obligat sa apese o groaza de butoane mici pentru a utiliza telefonul. Touch screen-ul a permis aparitia multor aplicatii pentru telefoane care pe un telefon vechi cu butoane ar fi fost mult prea greu de folosit.
Telefoanele mobile sunt un subiect "hot" in IT iar dezvoltarea lor este extrem de rapida. Viitorul suna bine :)

Niciun comentariu: