duminică, 11 ianuarie 2009

Windows Presentation Foundation

Una dintre cele mai recente tehnologii Microsoft, Windows Presentation Foundation (WPF) ofera o noua viziune asupra dezvoltarii aplicatiilor pentru windows, asemanand-o cu cea web. Astfel cei de la Microsoft au dezvoltat un nou markup language, numit xaml (extendable application markup language). Acest nou limbaje permite separarea design-ului unei aplicatii (incluzand mod de vizualizare, precum si designul noilor componente) de partea efectiv programatica.
Visual Studio 2008 ofera si un nou designer ce permite plasarea de controale precum si controlul proprietatilor acestora.
Pe partea de date, WPF ofera posibilitatea de a se realiza bindinguri intre continutul obiectelor construite programatic si proprietatile controalelor, astfel incat modificarile din oricare capat al bindingului se reflecta automat si in celalalt capat. Acest lucru este extrem de util in gestionarea unitara a datelor.
Tot ceea ce poate fi generat in xaml, poate fi generat si din cod, acest markup language oferind designerilor o asemanare cu designul web. WPF suporta si definirea de noi stiluri pentru controale precum si definirea tuturor componentelor doar din wpf, acelasi control putand arata total diferit de la un stil la altul, iar programatorul are acces la toate componentele definite in stylul si template-ul xaml, deoare toate componentele sunt tratate unitar ca resurse, atata timp cat au un nume unic.
In concluzie prin WPF, Microsoft a introdus o noua generatie de aplicatii windows care permit un design mult mai atractiv asemanandu-se in multe privinte cu tehnologii consacrate web cum ar fi flash, sau html.

Niciun comentariu: